Kona (10A) standard EVSE not working on Leaf

Nissan EV Interest Group
Post Reply
doug
Groupie
Posts: 70
Joined: Tue, 14 Apr 2009, 23:37
Real Name: Doug
Location: Lismore

Kona (10A) standard EVSE not working on Leaf

Post by doug »

Hi,
I bought a spare Kona EVSE, with the intention of lending it to my friend´s to use on their Leaf. Unfortunately, it seems to initially connect, but then drop out.

Anyone know why? The Charger is a Yuka, standard fitment to a Kona.

(Regards, Doug, a Kona owner)
antiscab
Senior Member
Posts: 2700
Joined: Mon, 26 Nov 2007, 05:39
Real Name: Matthew Lacey
Location: Perth, WA

Re: Kona (10A) standard EVSE not working on Leaf

Post by antiscab »

is it a new leaf? or the older gen 1 leaf?
Matt
2017 Renault zoe - 25'000km
2007 vectrix - 156'000km
1998 prius - needs Batt
1999 Prius - needs batt
2000 prius - has 200 x headway 38120 cells
User avatar
brunohill
Groupie
Posts: 176
Joined: Thu, 08 Feb 2018, 22:32
Real Name: Phil
Location: Wangaratta

Re: Kona (10A) standard EVSE not working on Leaf

Post by brunohill »

My guess is, it is a new LEAF, or else the plug would not fit.
doug
Groupie
Posts: 70
Joined: Tue, 14 Apr 2009, 23:37
Real Name: Doug
Location: Lismore

Re: Kona (10A) standard EVSE not working on Leaf

Post by doug »

Yes, Gen 2 Leaf, only few months old.
reecho
Senior Member
Posts: 777
Joined: Sun, 17 Apr 2011, 02:39
Real Name: Richard
Location: Perth WA
Contact:

Re: Kona (10A) standard EVSE not working on Leaf

Post by reecho »

doug wrote: Wed, 30 Sep 2020, 16:43 Hi,
I bought a spare Kona EVSE, with the intention of lending it to my friend´s to use on their Leaf. Unfortunately, it seems to initially connect, but then drop out.

Anyone know why? The Charger is a Yuka, standard fitment to a Kona.

(Regards, Doug, a Kona owner)
Interesting not working with Leaf. Have to try mine on a non Hyundai EV myself.

What was the EVSE worth from Hyundai Doug?

The MMAU ones were bonkers pricing.
User avatar
g4qber
Senior Member
Posts: 1881
Joined: Sat, 31 Jul 2010, 06:27
Real Name: Joseph
Location: Perth
Contact:

Re: Kona (10A) standard EVSE not working on Leaf

Post by g4qber »

https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.ph ... vse#p76914

Type 1 EVSEes
Mitsubishi $1550
Nissan $3410
Holden $350

Nissan and Mitsubishi want to encourage owners to get a wallbox instead.
2020 Model 3 SR+ - Delivered Fri 17 Jan ‘20 - k kms 60
2009 Tango - http://www.evalbum.com/211
doug
Groupie
Posts: 70
Joined: Tue, 14 Apr 2009, 23:37
Real Name: Doug
Location: Lismore

Re: Kona (10A) standard EVSE not working on Leaf

Post by doug »

Thanks all. I bought this one s/h for my friend with a Leaf. I will try running it up on the OpenEVSE emulator (which I have).
User avatar
Bryce
Senior Member
Posts: 401
Joined: Sun, 13 Jun 2010, 16:54
Real Name: Bryce Gaton
Location: Melbourne

Re: Kona (10A) standard EVSE not working on Leaf

Post by Bryce »

Hmmm. Best l try the Kona portable (Mode 2) evse on the new Zoe. .. might be a while before the Zoe needs a charge though. (It came new at 70% charged from the dealer and we are in Melbourne ...! )
Cheers
Bryce
AEVA Vic vice-chair
AEVA national newsletter editor
Current EV drive: Kona electric
Also in family: 2019 Renault Zoe
Past drives: 2011 Blade Getz, 2011 Leaf, 2001 Citroen Berlingo conversion
Past Conversions: DC Berlingo, AC Berlingo, AC Sprinter
User avatar
Bryce
Senior Member
Posts: 401
Joined: Sun, 13 Jun 2010, 16:54
Real Name: Bryce Gaton
Location: Melbourne

Re: Kona (10A) standard EVSE not working on Leaf

Post by Bryce »

Yep - just tried the Kona portable EVSE on the Zoe. Works perfectly.

My Mode 3 (fixed 32A) was a bit cranky with the new Zoe though - took a few tries to get the EVSE to talk nicely to the car. (And the Zoe is now pulling almost 8kW from my 7.4kW EVSE ... the vagaries of modern electronics ...;-)

Cheers
Bryce
AEVA Vic vice-chair
AEVA national newsletter editor
Current EV drive: Kona electric
Also in family: 2019 Renault Zoe
Past drives: 2011 Blade Getz, 2011 Leaf, 2001 Citroen Berlingo conversion
Past Conversions: DC Berlingo, AC Berlingo, AC Sprinter
doug
Groupie
Posts: 70
Joined: Tue, 14 Apr 2009, 23:37
Real Name: Doug
Location: Lismore

Re: Kona (10A) standard EVSE not working on Leaf

Post by doug »

Sorted problem: I was not aware that the offending Leaf was set to charge Off-Peak. Set to Immediate & all OK!

(So Kona charger does work with Leaf)
User avatar
Bryce
Senior Member
Posts: 401
Joined: Sun, 13 Jun 2010, 16:54
Real Name: Bryce Gaton
Location: Melbourne

Re: Kona (10A) standard EVSE not working on Leaf

Post by Bryce »

BTW: if you want to do a one-off override of the off-peak setting in an older Leaf, hit the override button AFTER you plug the Leaf in. (Took me AGES to work that one out!)
Cheers
Bryce
AEVA Vic vice-chair
AEVA national newsletter editor
Current EV drive: Kona electric
Also in family: 2019 Renault Zoe
Past drives: 2011 Blade Getz, 2011 Leaf, 2001 Citroen Berlingo conversion
Past Conversions: DC Berlingo, AC Berlingo, AC Sprinter
Post Reply